A TÖRTÉNET

1937, Magyarország.

Rongylabdák szállnak az égben, majd hirtelen tizenegy gyermek áll előttünk.

A későbbi, legendás magyar futball-válogatott, az Aranycsapat tagjai ők, akik ekkor még nem tudják, hogy meg fogják változtatni Magyarország történelmét.

Közülük is kitűnik két srác: Bozsik József, akit Cucunak becéznek és Puskás Ferenc, becenevén Öcsi.

Bozsik betöltötte a tizenkettőt, így a Kispesti AC leigazolja őt a kölyökcsapatába. Puskás ezt hallva akcióba lendül és addig könyörög a klub intézőjének, amíg hamis igazolással, Kovács Miklós néven be nem veszik őt is a csapatba. Most már mind a ketten a Kispest játékosai. Elhatározzák, hogy örökre barátok maradnak, bármi történjék is

Kirobban a második világháború, Budapestet bombázzák. A srácok időközben felnőttek, Puskás és Bozsik immár a Kispest felnőtt csapatának a tagjai. 

Máris 1945 nyarán járunk, Öcsi levelet kap. Válogatott lesz, mindössze tizennyolc évesen. A mérkőzés 12. perce elhozza a fordulópontot: Puskás megszerzi első gólját a válogatottban.

Ez egyúttal az előadás 12. perce is, és hol vagyunk még az olyan kiemelkedő eseményektől, mint az 1952-es helsinki olimpia, ahol az Aranycsapat összeállt, vagy a Wembley Stadionban lezajlott mérkőzés, az évszázad meccse, azaz a legendás 6:3.

Az előadás mindezeket természetesen megmutatja, ugyanúgy, ahogy az 1954-es futball világbajnokság döntőjét, aminek elvesztése közrejátszhatott a két évvel későbbi, 1956-os forradalom kirobbanásában.

És bemutatja Puskás szüleit, feleségét, Erzsébetet, csapattársait és mindazt a közeget, amely az 1950-es évek Magyarországát jellemezte. A darab szereplői - két kivétellel, Klára és Vörös elvtárs alakját kivéve - mindannyian valós, egykor élt személyek, akik mindent úgy tesznek, ahogy azt a valóságban is tették.

1956 után Puskásnak menekülnie kell a hazájából, eltiltják a futballtól, majd végül a világ egyik legnagyobb klubjában, a Real Madridban kap szerződést.

A darab végére eljutunk egészen 1960-ig, amikor Puskás immár a Real Madrid mezében négy gólt lő Glasgow-ban a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjén, és ezzel máig élő rekordot állít fel.

A Puskás, a musical a hazaszeretet, a barátság, a csibészség és a bátorság méltatása a világ legismertebb magyarja, Puskás Ferenc élettörténetének bemutatásán keresztül.

Forrás_Fortepan adomyányozó_Erky-Nagy Tibor.jpg
Forrás: Fortepan, adományozó: Erky-Nagy Tibor

Köszönjük a partnereinek!

A Puskás Musical jószolgálati partnere a civilut.jpg